Vizita din Turcia

Sub umbrela Erasmus+ 8 cadre didactice și 8 elevi de la 4 școli din Istanbul, Turcia au vizitat Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava în perioada 18 – 22 martie 2024.

6 dintre cadrele didactice au realizat activități de job-shadowing: au asistat la lecții diverse la clasele din învățământul primar (ei înșiși fiind învățători), au discutat cu copiii noștri, au studiat metodele aplicate în timpul procesului de predare-învățare, au putut compara sistemul nostru de învățământ cu al lor, au răsfoit manualele și caietele elevilor. Gazdele le-au explicat sistemul de notare, au văzut cum arată un catalog ”fizic” în România. Profesorii din Turcia trebuie să facă un raport despre activitățile desfășurate în România, așa că au notat tot ce au făcut și au văzut.

Cei 6 elevi au fost însoțiți de 2 profesori și, la rândul lor, au făcut parte din colectivele de elevi, temporar, timp de o săptămână. Au fost elevii noștri la ore de matematică, fizică, chimie, engleză, educație fizică. Au discutat cu elevii noștri, au împărtășit dorințe, aspirații.

În timpul liber, însoțiți de câte 1-2 cadre didactice de la noi au vizitat orașul, Cetatea de Scaun, au fost la Voroneț, muzeul etnografic de la Gura Humorului și parcul Ariniș. A fost o săptămână intensă pentru ei, mai ales că e perioada Ramadanului, astfel încât la sfârșitul zilei erau extenuați și flămânzi. Au fost foarte impresionați de peisaj, știau multe despre Ștefan cel Mare, le-a plăcut orășelul nostru, comparativ cu orașul lor, care este imens și extrem de aglomerat. Cel mai mult le-a plăcut că șoferii respectă regulile de circulație.

În ultima seară, elevii turci au cerut să îi mai vadă o dată pe elevii noștri cu care au legat prietenii. Cine a putut veni, pentru că era cam târziu, a fost acolo, au discutat, și-au dat follow pe Instagram, TikTok sau alte rețele sociale, au luat/dat numere de telefon pentru a discuta în continuare pe WhatsApp. O fetiță chiar a plâns că se termină mobilitatea, a zis că vrea să vină la școala noastră să învețe…

Și noi, cadrele didactice, am împărtășit câte ceva din viața personală, adrese de e-mail, conturi de Facebook sau Instagram.

În aprilie și elevii noștri vor fi în Istanbul pentru 10 zile și se vor revedea.